Professional and reliable web hosting reviews and hosting guide. InMotion Reviews and testimonials customer ratings.

Kassai kirándulás

Nyomtatás
IWIWGoogle bookmarkFacebookTwitter
Közzétéve: 2019. április 09
Írta: rfkv.hu

2019.03.27-én reggel az iskola előtt gyülekeztünk 7.15-kor. 45 fővel utaztunk+2  sofőr.

Elég nehéz volt kiválasztani azokat a tanulókat, akik valóban megérdemelték ezt a kirándulást, mivel a jól tanuló, jó magatartású, sportoló gyerekek jutalmazása is ez a kirándulás.

Sikerült a királyhelmeci iskolánkkal felvenni a kapcsolatot.

Először Királyhelmecre utaztunk el, ahol a helyi szakközépiskolában fogadtak minket. Az iskola előtt kis megemlékezés hangzott el március 15-ről. A tanulók megismerhették  az iskolát is, részt vettek egy tanítási órán, és megismertük a tanműhelyeket is. A vezetőség és az igazgató pedig kellemes fogadtatásban részesített minket, jó hangulatú beszélgetés zajlott. A gyerekek megtekinthették az ottani tanműhelyeket és beszélgettek az ottani tanulókkal. Sajnálattal tapasztaltuk, hogy az ottani iskolában egyre kevesebb a magyar anyanyelvű gyerek. Megismerkedtünk az ő képzési rendszerükkel. Ők az érettségi mellé szakmai bizonyítványt is kapnak.

A város nevezetességeivel is megismerkedtünk, különösen szép volt Királyhelmec főtere.

Innen Borsiba utaztunk, ahol tartottunk egy kis megemlékezést tartottunk és elénekeltük a Himnuszt is, itt verseket mondtak Rákóczi szobra előtt. Sajnos, Rákóczi Ferenc szülőházába most nem tudtunk bejutni, mert felújítás zajlik. Itt találkoztunk azokkal a kollégákkal és diákokkal, akik kerékpárral érkeztek Borsiba. Tudomást szereztünk arról, hogy gyógyvizet találtak a közelben és tervezik egy szálloda felépítését a környéken. A gyerekek nagy érdeklődéssel szemlélték az épületet és a benne kialakított múzeumot. Rákóczi szobrához koszorút helyeztünk el. Örömmel nyugtáztuk a Rákóczi-szobor helyreállítását. Ezután indultunk Kassára.

A tanulók előadásokat tartottak az autóbuszon II. Rákóczi Ferencről, Kassáról. Megemlítettük és kiselőadást tartottunk arról, hogy Márai Sándor Kassán született és tevékenykedett. Műveiből részleteket olvastunk fel a buszon.

Szép tájakon vezetett az út Kassáig. A város sétálóutcáján haladva értünk a Dómhoz. A jegyeket megvásárolva bejutottunk az altemplomba, ahol megtekintettük a fejedelem sírját. Egy koszorút is elhelyeztünk kegyeletünk jeléül, s itt is tartottunk egy kis megemlékezést és elénekeltük a Himnuszt. Az idegenvezető nagyon érdekes beszámolót tartott II. Rákóczi Ferenc életútjáról és a dóm történetéről. A gyerekek ámulatba esve szemlélték az épületeket. A templom freskói eredeti szépségükben pompáznak. A téren megtekintettük a kassai színház épületét is, megemlékeztünk arról, hogy itt mutatták be 1832-ben Katona József híres művét a Bánk bánt. A parkban található szökőkút is örömmel töltött el bennünket, mivel zenélt is.

A főtéren megtekintettük azt az emléktáblát, amelyik megemlékezik arról, hogy Kassán adták ki az első magyar nyelvű folyóiratot., Magyar Múzeum címmel, melyet Kazinczy Ferenc szerkesztett.

A Szent Erzsébet Székesegyháznak kilátója is van, melyre az út 160 lépcsőfokon vezetett fel. Ezt is megcsodáltuk belépőjegyek váltása után.

Innen a Rodostói házhoz vezetett az utunk, ahol sok érdekességet láthattunk és sok fényképet készítettünk. Itt egy kis szabadfoglalkozásra adtunk lehetőséget a diákoknak és a kísérő tanároknak egyaránt. Szerencsénkre szép időnk volt és nagyon jól esett a séta a főtéren.

A szabad program eltöltése során a Kassai színház szépségeiben gyönyörködtünk és egy-két üzletbe is benéztünk.

Az idő viszont gyorsan elrepült így indulnunk kellett vissza.

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy évről-évre egyre kevesebb a magyar szó a városban. Sok az építkezés és a fejlesztés a városban, így a buszunkkal nehezen találtunk parkolóhelyet.

A tanulóink és kollégáim is nagyon hasznosnak találták ezt a napot. Ezután talán Rákóczi Ferenc emléke sokkal elevenebb lesz bennünk.

Még napok múlva is emlegetni fogják ezt az élményt.

Szakgimnazista és szakközépiskolás tanulók is eljuthattak Szlovákiába, többek közülük még soha nem jártak külföldön.

Visitor live tracking counter, stats and anti-spam
Joomla 2.5 Templates designed by Website Hosting